Vocaal Ensemble Viermaliks


Viermaliks is een vocaal ensemble dat werd opgericht in 1991. Van bij het begin bekleedt het ensemble een unieke plaats in het Vlaamse koorlandschap. Vooral het willen breken met het verstarde beeld van het “klassieke” koor vormt daarbij het uitgangspunt.

Het ensemble bewaakt zijn samenstelling zorgvuldig zodat de balans tussen alle stemmen optimaal bewaard blijft. Bovendien is elk lid, hoe jong ook, een doorgewinterde koorzanger. De gedrevenheid, inzet, enthousiasme, de wil om van elk optreden iets uniek te maken, de expressieve kracht die elk lid op z’n eigen manier uitstraalt werkt aanstekelijk en laat het publiek nooit onberoerd.

En natuurlijk wordt er zonder partituren gezongen, al is dat zeker niet altijd zo vanzelfsprekend. Aartsmoeilijke geheugenacrobatieën vergt dat soms. Indrukwekkend eigenlijk als je bedenkt hoeveel honderden nummers al de revue passeerden.

Wat Viermaliks bovenal sterk maakt is het feit dat zowat alle goede koormuziek aan bod kan komen en dat de groep er altijd met hetzelfde enthousiasme en bedrevenheid zijn tanden inzet. Of het nu gaat om hedendaagse koormuziek van Vic Nees, Rudi Tas, Kurt Bikkembergs, Wim Henderickx, Roland Coryn… en buitenlandse toppers, een renaissanceprogramma rond Lassus met Zeffiro Torna, Brahms met Philippe Herreweghe, Jazzbewerkingen van standards, volksliedbewerkingen, allerlei ‘lichte’ muziek, ernstig of lichtvoetig, serieus of humoristisch, ‘zwaar’ of ‘licht’, het maakt niet uit.

Naast het verlaten van de paden van het klassieke statische koor streeft het ensemble uiteraard ook naar de hoogste muzikale kwaliteit. Dat mocht zich vertalen in een aantal puike prestaties op wedstrijden of toernooien: driemaal geplaatst in de hoogste ‘Superieure Afdeling’ van de provinciale koorwedstrijden, een zeer mooie plaats als enig Vlaams gemengd ensemble in de gerenommeerde ‘Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen’ in Maasmechelen, en op het laatste ‘Korenfestival Vlaanderen’ in Kontich kreeg het ensemble naast de felicitaties van de jury – als punten al kunnen tellen tenminste -97% toebedeeld.